Hollandse Herder  

Deze keer vind je hier geen rasbeschrijving. Die heb je vast al in boeken en op diverse websites gelezen. Het zou dubbelop zijn als ik hier nogmaals de rasbeschrijving zou neerzetten.
Het leek mij juist zinvol om hier de meest gestelde vragen neer te zetten met de antwoorden.  

Wat is het verschil tussen een Lang-, Ruw-, en een korthaar hollander?

Ten eerste is er een verschil in de verzorging. Een ruwhaar zal getrimt moeten worden. Je kunt dit zelf leren of met je hollander naar een trimsalon gaan. Een langhaar moet regelmatig geborsteld worden om klitten in de vacht te voorkomen. Een korthaar hoef je alleen tijdens de rui te borstelen om het ruiproces te versnellen. Dit is twee keer per jaar.
Ik heb zelf nooit een langhaar of een ruwhaar gehad. Maar er schijnt wel een karakter verschil te zijn.
Het schijnt dat een korthaar meer baasgericht is en dat je hierdoor beter met een korthaar kunt sporten.
Als ik naar de sporten kijk, zie ik vooral kortharen (behendigheid, IPO, dogdance) op wedstrijden verschijnen.
In de dogdance zijn er ook ruwharen die erg goed presteren.
Het lijkt er dus op dat een langhaar minder pittig is. 

Wat is het verschil tussen werklijnen en overige lijnen?

Honden die uit werklijnen komen worden vooral voor de IPO of de KNPV gefokt.
De KNPV is nog een stukje serieuzer. Hier mag de hond politiewerk verrichten. De IPO is wat hobby matiger.
De hond mag onder andere pakwerk doen (in een mouw of been bijten). Dit gaat spelenderwijs. Het wil niet zeggen dat deze honden vals moeten zijn. Juist niet! Een valse hond kan niet gebruikt worden. Het is allemaal spel en de hond moet goed onder appel staan.
Maar over het algemeen zijn deze honden wel pittiger dan honden die uit andere lijnen komen. Aan de andere kant vind ik ze minder angstig. Elke lijn heeft dus zo zijn voor- en nadelen.
 Bij bepaalde lijnen zie je dat er in het verleden ingekruist is met een Mechelse herder om de hollander wat pittiger van karakter te krijgen.


Hoe de hond gaat worden hangt van twee hoofdlijnen af; de vererving (hoe zijn de ouders van de puppen?) en de opvoeding (een hollander heeft een duidelijke en consequente opvoeding nodig).

Voordat je een hollander neemt zou ik aanraden eerst bij de fokker thuis te gaan kijken. Het liefst als er nog geen puppen liggen want liefde maakt blind! Zo kan je objectief de moederhond bekijken. Hoe is zij? Druk? Zenuwachtig? Blafferig? Relaxt? Ontspannen? Staat het gedrag van de moeder hond je aan en de wijze waarop de fokker met de hond omgaat? Worden de puppen goed gesocialiseert voordat ze naar hun nieuwe baasjes gaan? Zijn er niet teveel honden in huis? Komen de puppen wel in de woonkamer zodat ze de stofzuiger, bezoek, de postbode etc., meemaken en leren kennen?
Allemaal dingen waarop je moet letten en waar je een goed gevoel bij moet hebben. Ga bij verschillende fokkers langs en maak een bewuste keuze! 


Moet een Hollander veel beweging krijgen?

Ik zeg altijd maar; van veel beweging krijgen ze alleen maar een betere conditie!
Op een gegeven moment krijg je een vicieuze cirkel. Hond wordt drukker/fitter, baas gaat meer met hem fietsen, hond wordt nog drukker/fitter, baas gaat nog meer met hem fietsen. (met fietsen mag je overigens pas mee beginnen als een hond een jaar oud is!!!).
Iedere hond heeft beweging nodig (iedere baas trouwens ook), dat is gezond! Maar van geestelijke uitdaging worden ze pas moe!
Ik wandel iedere dag maar een uurtje door het bos met mijn honden. Daarnaast doen wij zoekspelletjes in het bos, laat ik ze over boomstammen lopen, achtjes draaien om twee dicht bij elkaar staande bomen enzovoort.
Het aanleren van dogdance trucjes doen wij ook. Hierbij laat ik de hond zelf veel nadenken. De hond moet zelf uit gaan vinden wat ik wil. Mijn honden zijn na een kwartiertje nadenken ontzettend moe. Van twee uur wandelen worden zij niet moe. Dan is het een half uurtje slapen en dan kunnen ze weer.
Wat ook erg leuk is, dat zijn die Nina Ottoson spellen. Hierbij moet de hond nadenken hoe hij zijn lekkers uit de puzzel kan halen. Deze spellen zijn tegenwoordig haast overal te huur zodat je lekker vaak kunt afwisselen. 

Moet je streng zijn tegen een Hollander?

Streng of consequent zijn vind ik twee heel verschillende dingen.
Mijn honden mogen ontzettend veel, ik ben absoluut niet streng. Ze mogen op de bank, tegen ons aan liggen, een knuffel komen halen etc. Maar dingen die ik storend voor mezelf of voor mijn omgeving vind, voorkom ik consequent.


Zo mogen mijn honden niet blaffen in de tuin. Dit doen zij ook niet omdat ik vanaf het begin af aan heel consequent ben geweest. Bij het minste geringste geluid wat ze produceerde gaf ik mijn waarschuwingssignaal (NEE). Had ik ze eerst een halve minuut laten blaffen en er dan pas wat van gezegt dan had dat geen effect gehad. Maar doordat ik iedere keer goed met mijn timing zit (als ze dus willen gaan blaffen of net hun eerste blafje hebben gegeven) hebben ze geleerd dat ze niet op alles mogen reageren door te gaan blaffen.


Als ze aan de lijn lopen wil ik niet dat ze gaan trekken. Een hollander kan erg sterk zijn, dus het trekken aan de lijn heb ik van pups af aan meteen aangepakt. Iedere keer als de hond trekt en dus de lijn op spanning staat, ga ik stil staan. Kijkt de hond dan verbaasd om dan gaan we weer lopen. Gaat hij weer trekken dan sta ik weer stil. En zodra hij weer omkijkt gaan wij weer lopen. Loopt de hond netjes aan een slappe lijn dan krijgt hij snoepjes.


Dit moet je heel consequent blijven doen. Heb je er een dagje geen zin in dan heb je je hele training voor niets gedaan de dagen ervoor. De hond wordt namelijk beloond voor het trekken, hij komt waar hij naartoe wil. Eigenlijk moet het zo zijn dat als je de training voor het niet trekken aan de lijn toepast, dat je je visite belt dat je wat later bent omdat je hond een trekbui heeft. Hierdoor moet je vaker stilstaan en kom je dus later. Of je had eerder je hond moeten gaan uitlaten zodat je er alle tijd voor had. ;)


Dit zijn enkele voorbeelden dat als je consequent tegen je Hollander bent, dat hij tot een geweldig gehoorzame hond kan uitgroeien.    


Ik heb al veel ervaring met hondenopvoeding. Moet ik met mijn hondje naar puppycursus?

Al ben je de beste hondentrainer van de wereld! Dan nog raad ik je sterk aan naar puppycursus te gaan.
Trucjes als zitten, liggen en poot geven dat kan iedereen een hond wel aanleren. Hiervoor hoef je niet zo zeer naar cursus. Wat wel heel belangrijk is dat een hondenschool cursussen geeft waarin er veel gesocialiseert wordt.
Je pupje moet in contact komen met diverse rassen. In zijn nest kent hij alleen honden met rechtopstaande oren. Maar een hond met hangende oren of een hond die erg gerimpelt is en bijna geen zichtbare oren heeft, is heel vreemd voor hem. Je pupje moet hiermee om leren gaan. De taal van een hond leren die geen staart heeft. Dit is enorm belangrijk! De instructrice/instructeur moet jou pupje in het juiste groepje indelen. Is je pupje wat afwachtend en nog onzeker, dan ga je hem niet tussen drukke labradorpuppen zetten die over zijn grenzen gaan. Het is heel belangrijk dat je pup goede ervaringen opdoet met andere honden. Liefst van zijn eigen leeftijd. Het spelen moet in goede banen worden geleid. Een pup moet leren hoe ver hij bij een ander mag gaan.
Verder is het belangrijk dat er in de puppycursus de volgende dingen worden behandeld; vuurwerktraining, rolstoelen die langskomen, rennende mensen (pup moet leren dat hij er niet achteraan mag), mensen met een baard, mannen, vrouwen, kinderen, mank lopende mensen, schapen, paarden, kippen, etc., etc.


Natuurlijk ga je je pupje ook buiten de cursus om goed socialiseren. Je kan een pup ook teveel prikkels geven waardoor je hondje teveel stress opbouwt en druk gaat worden of juist gaat uitvallen naar andere honden of mensen. Zorg er altijd voor dat je pupje na een socialisatie dag (naar puppycursus geweest of naar de kinderboerderij of naar het winkelcentrum) dat hij een dagje rust krijgt om alles te kunnen verwerken en om zijn stressniveau (de adrenaline in het bloed) weer te verlagen. Even geen vreemde prikkels, even lekker een dagje in zijn vertrouwde omgeving.


 

Hoe ik zelf mijn hollanders opvoed:

Ik pas niet echt een en hetzelfde trainingsmethode toe bij mijn honden. Als gedragstherapeut zijnde heb je een riante rugzak vol met therapiemethoden, verschillende leerprinciepen etc., etc., 
Ik zorg dat ik helder en duidelijk ben naar mijn honden toe.
Ik werk niet met een rangorde wel met duidelijke leiding!!!
Mijn honden mogen gewoon bij ons op de bank!
In de winter graag op mijn voeten! Lekker warm hoor!

Ze hebben hier in huis wel regels die ze moeten volgen mijn omgeving moet immers geen overlast van ze hebben. Ik probeer de hondentaal te begrijpen en lees hier ontzettend veel boeken over.
Ook zorg ik regelmatig voor een bijscholing d.m.v. een workshop.

Om met je hond een harmonieuze verstandhouding te krijgen moet je weten welke eigenschappen het hondenras van jou keuze heeft, wat is de hondentaal en hoe kan ik dat zoveel mogelijk zelf toepassen zodat mijn hond mij beter begrijpt, hoe leren honden, wat betekent agressie, wat is de functie van spelen etcetera.
Door je hond te willen begrijpen ben je ontzettend goed bezig een goede band op te
bouwen met je hond!
Zodra de band tussen jullie in harmonie is, is het aanleren van oefeningen (zit,lig etc.)
een koud kunstje. Soms wordt de band weer wat minder, dat kun je dan o.a. zien doordat de oefeningen niet of minder goed worden uitgevoerd. Dit is het teken dat je er even weer bij stil moet staan hoe dit zou kunnen komen. Mis je een boodschap van je hond? Probeert hij je iets duidelijk te maken waardoor hij het niet kan/durft? Ben je er zelf niet helemaal met je gedachte bij?

Ik gebruik zelf zo min mogelijk tot helemaal geen stemcommando's om te voorkomen dat mijn honden meters voor mij uit rennen of zijn eigen rondje maakt en tegen mij zegt; "Baas, als je me nodig hebt dan roep je wel he? Nou, doei!" Doordat je alles door middel van gebaren aan je hond duidelijk maakt, zal je zien dat de hond steeds beter op jou gaat letten. Stel nou dat hij iets leuks aan je mist, dat zou jammer zijn!!
Mocht je hond dan toch achter een kat aan racen en bijna een drukke weg over steken dan volstaat een roep of een kreet! Je hond schrikt zich een hoedje! Dat is hij namelijk helemaal niet van je gewend en komt direct naar je toe!! Wanneer je de hele dag "Fikki hier, Fikki volg, Fikki niet doen!" etcetera zou gaan roepen, sluiten de meeste honden zich hiervoor af. Mannen kunnen dat ook zo goed. Als vrouw lief honderd uit praat,
horen de mannen maar de helft! Dit is wetenschappelijk bewezen!

Met het Dog dancen wat ik met beide honden doe, is het haast onmogelijk om zonder stemcommando's te werken. Hier gebruik ik het dan wel.

Tijdens wandelingen door het bos laat ik mijn honden regelmatig op handgebaar even bij mij komen zodat ze leren dat het wandelen niet betekent dat zij hun rondje lopen en ik erachteraan hobbel. Daarnaast zorg ik een aantal keren in de week ervoor dat de wandelingen spannend zijn! Ik organiseer een soort survival voor mijn honden waarbij ze over omgevallen boomstronken moeten springen, snoepjes moeten zoeken die ik
verstopt heb in bomen of onder bladeren, tussentijds laat ik ze slalommen tussen mijn benen door en dergelijke.
Maar ook een stukje rust is heel belangrijk tijdens de wandelingen! Hierbij lijn ik mijn honden aan en zoek ik een plekje uit waar ik met ze ga zitten. Dan observeer ik ze. Wat doen ze? Gaan ze graven, op takjes knagen, worden ze onrustig of komen ze lekker bij me liggen?
Met dat laatste kan je stellen dat er rust in je hond zit. 

Het eerste levensjaar van Co heb ik hem nooit gecorrigeerd! Ten eerste zorgen teveel correcties ervoor dat de hond steeds meer afstand van je gaat nemen. De band wordt minder hecht en je hond gaat de oefeningen niet meer uitvoeren omdat jij de geweldigste persoon op aarde bent, maar om te voorkomen dat je weer naar tegen hem gaat doen.
Helaas ontkom je er gewoon niet aan om toch af en toe in te moeten grijpen door middel van een stemcorrectie. Maar doordat ik het eerste jaar nooit een stemcorrectie hebt gebruikt, is soms alleen al boos kijken afdoende! Waarom ik het eerste levensjaar van Co nooit een correctie gegeven heb? Omdat ik wat een hond niet kent hem daarop niet ga straffen!
Eerst moet hij leren wat de regels zijn. Natuurlijk zou hij wel een correctie hebben gekregen als hij in mijn gordijnen was geklommen of tegen mij aan had geplast! Er zijn immers grenzen!

Wil je meer over deze manier van leven lezen?
Suzanne Clothier heeft erover geschreven in "Bones would rain from the sky".
Het boek is wel engelstalig maar ik vond het erg plezierig dit boek te lezen! 

Een deel van de hondentaal is in het boek "Kalmerende signalen"van Turid Rugaas te vinden.
Door op een juiste manier je hond te interpreteren krijg je veel meer van hem gedaan!
Toen ik na jaren lang met een slipketting getraind te hebben de methode van Klaas Wijnberg op Cees begon toe te passen en ik op de juiste manier ging reageren op hem, zag ik een verbazing op zijn kop tevoorschijn komen.
Alsof hij wilde zeggen; "Heeft ze me dan eindelijk door?"

 

Honden hebben niet alleen kalmerende signalen maar ook stress signalen.
Net als mensen kunnen ook honden gestresst raken.
Het is belangrijk dat je weet wat de oorzaken en gevolgen van stress zijn en welke symptomen je hierbij kunt zien.
Teveel stress kan tot gedrags- en gezondheidsproblemen leiden.


Dit was even in het kort ons manier van leven!